Кафето, полифенолите и високото кръвно

Неведнъж сме разглеждали темата за вличнието на любимта ни кафе напитка Lavazza върху кръвното ни налягане. Да, кафето вдига кръвното налягане, но това е краткосрочно, не за продължителен период от време. Многократно е доказвано, че консумацията на кофеин по никакъв начин не увеличава риска от хипертония, сърдечни заболявания или инфаркт.

Всъщност тъмните напитки като кафе и черен чай могат да бъдат полезни за вашето здраве и да ви предпазят от сърдечносъдови заболявания и дори някои видове рак.

Основната положителна роля на полифенолите е тяхното положително въздействие върху консентрацията на свободни радикали в организма. Полифенолите ограничават вредното влияние на оксидативния стрес. Много често свободните радикали се образуват под въздействието на различни външни фактори – стрес, антибиотици, пестициди, лекарства, тежки метали, ултравиолетови лъчи и други. Тези свободни радикали имат свойството да предизвикват верижни реакции на окисление, променяйки Ph на организма и променяйки киселинността в клетките. Именно това вличние се нарича оксидативен стрес.

Смята се, че свободните радикали значително повишават риска от развитие на рак и сърдечно-съдови заболявания. Полифенолите помагат на организма да се справи по-лесно с оксидативния стрес, натрупан по описаните по-горе начини.

С пиенето на кафе организмът поема полифеноли, които намалят оксидативния стрес и нормализират киселинността в организма. Освен това те намаляват тромбоцитите в кръвта и предотвратяват образуването на съсиреци, които са причинителите на инсулт.

Важно е, че кофеинът, съдържащ се в кафето, блокира хормон, който подпомага на артериите да се разширяват и кара надбъбречните жлези да освобождават повече адреналин, който предизвиква повишаване на кръвното, но пак повтаряме – този ефект е краткотраен. При хората, пиещи редовно кафе, може дори да не се наблюдава.

В обобщение ще кажем, че кафето може да доведе до краткотрайно увеличаване на кръвното налягане, но не и да причини хипертония и сърдечни заболявания.