Кофеинът засилва краткотрайната памет и спомените в продължение на най-малко 24 часа след консумация, показва ново американско проучване, цитирано от „Мирър“. Проучването е направено от учените от университета Джон Хопкинс в Мериленд.

Според изследването кофеинът като цяло засилва механизма в мозъка, с който запаметяваме информация. След консумацията на веществото, много по-лесно можем да извикаме спомените от съзнанието си.

Участниците в изследването не консумирали редовно напитки с кофеин, тоест не са редовни пиячи на кафе. Пет минути, след като са опитали да запомнят поредица от картини, доброволците са получили плацебо или таблетка с 200 мг кофеин, което се равнява на една голяма чаша кафе.

На следващия ден учените подложили участниците на тест колко добре си спомнят картините от предния ден. Групата с кофеина съответно е показала много по-добри резултати, отколкото участниците, които приели плацебо. Това означава, че кофеинът прави затвърждаването на спомените по-ефикасно, но учените все още не са сигурни какъв точно е този механизъм.

Приемът на големи дози кофеин обаче не е препоръчителен, тъй като по-голямото количество кофеин не гарантира повече и по-ясни спомени, а дори може да бъде опасно за здравето. Затова е много важно да дозирате кафето си правилно в ежедневието и да не прекалявате! С кафе машините и капсулите на Lavazza няма как да сгрешите!

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg