14 факта за кафето, които може би не знаете

Обичаш ли кафе? А знаеш ли, че първите консуматори на кафето са били…кози?

Не е достатъчно да знаете, че кафето е с кафяв цвят, ухае прекрасно и Ви ободрява! Смятаме, че човек никога не може да е достатъчно подготвен на тази тема. Точно, поради тази причина, ще хвърлим още светлина.

Откакто е открито кафето, някъде в Етиопия, преди много дълго време, то е съблазнявало
хората с неповторимия си мирис, вкус и уникален ефект. С течение на времето тази култура е
изградила своя собствена история. Кафето се е превърнало от малки зрънца до истински бизнес, който вече доминира на световния пазар. Интересно е как толкова миниатюрни плодове имат толкова голямо значение в нашия живот. Събрали сме най- неочакваните неща, които ще научите за кафето! Ако сте забравили Вашата дневна дажба днес, сега е моментът да
и се насладите, в компанията на най- интересните неща, които ще научите за чудодейната напитка!

1. Факт е, че първите консуматори на кафето са били…кози!

Да, точно! Легендата разказва, че ефектът на кофеина е открит най- напред от пастир, съвсем случайно. Неговото стадо опитало зърната от кафе и започнало да прелива от енергия, скачайки насам-натам. Не искаме да си представяме какво му е било след това!

2. Първоначално кафето се е ядяло…
Сигурно вече изникват доста въпроси в главата Ви? Африканските племена смесвали зърната от кафе с мазнина и оформяли малки сфери. Перфектната кофеинова закуска за започване на деня!

3. Кафето расте само в т.нар „Кафен колан“
Мислите, че кафето е култура, която се отглежда лесно и просто, и то навсякъде? Не! Ще можете да я намерите само в областта на тропиците, около Екватора. Перфектни метеорологични условия за Вашето любимо кафе!

4. Кафенетата са били забранени в Англия
Не сега, Слава Богу! Поне са били, през далечната 1675 г., когато царят е смятал, че там били планирани най- големите заговори срещу него. Един съвет от нас: Кралю, спокойно, просто изпий едно кафе!

5. Кафето расте на дървета …
Те достигат височина до 10 метра. Могат, но в днешни дни се предпочитат дървета, чиято височина достига до 3 метра, за да се улесни събирането на реколтата. Никой от Вас не би искал да се катери по 10 метрово дърво, нали?

6. В крайна сметка кафето на зърна е в ядрото на червени, кафени плодчета!
Трудно за вярване, но е самата истина. Зрънцата, които използвате като краен продукт във Вашите машини, са само семената на плода.

7. Цветът на плодовете – индикатор за готовност!
Ако плодът е червен, то тогава той е готов за събиране! След това за печене, а после и за износ на световния пазар!

 

8. Кафето е втората най- търгувана суровина в света.
То заема огромен дял от пазара, а първото място заема суровият петрол. Изглежда, че хората имат слабост към тъмни течности. Странно, но факт!

9. Зелено – кафето на зърна
Не, Вашите очи не Ви лъжат, действително зрънцата са кафяви. Веднага след прибирането на реколтата те са зелени, но красивият кафяв тон се придобива след печенето им.

10. Джордж Вашингтон е изобретил „инстантното/разтворимото кафе
Естествено, че не говорим за президента, а за човек, който е живял в Гватемала и е имал същите имена. Стартът на неговата дейност е бил през не толкова далечната  1909 година!

11. Благодарение на холандците, кафето е в нашите ръце
Те са първите, които разпространяват кафето от Мока по цял свят! Благодарим!

12. Кафето се наричало първо „qahhwat al-bun“
В превод от арабски „вино от зрънце“. След това е имало много промени. Първо било съкратено само на „quahwa“, турският народ пък дал наименованието „kahve“, но накрая остава английското наименование „coffee“. И да си говорим на български – „кафе“!

13. 91% от хората по света пият дневната си доза кафе вместо закуска
Често това хранене е пренебрегвано, но това не трябва да е така. Независимо колко е голяма любовта Ви към кафето, няма нужда да го използвате като основна храна. То има много ползи, но няма как да замести всички необходимо, което си набавяте с храната.

14. Смъртоносната доза кафе е теоретично…
100 чаши! Тогава концентрацията на кофеин ще бъде достатъчно висока и до голяма степен смъртоносна. Не Ви препоръчвате да правите експерименти, просто споделяме.

чаша кафе

Може би някой от фактите са Ви били известни? Можем само да гадаем! Нищо от това няма значение, защото всичко, което Ви споделихме е информация, която е интересна и интригуваща! Няма нищо по- приятно от леко четиво, което Ви дава информация за любимата напитка. Винаги консумирайте с удоволствие и мярка!