6 от най- разпространените начини за правене на кафе в цял свят

Перфектната чаша кафе е синтез между любов и наука. Кафето е уникална култура, която има своя невероятно широка гама от различни вкусове и аромати. Освен вида на кафените зърна, от изключителна важност е и начинът на приготвянето му, докато достигне до Вашата чаша.
В тази статия ще научите за едни от най- разпространените начини за правене на кафе в цял свят. Различни методи, които са наистина интересни и впечатляващи!
Не забравяйте, че може да получите кафе с незадоволително качество дори с най- добрия метод на пазара. Нашият съвет е просто да избирате най- доброто като клас, а след това останалото е лесно. Поради тази причина, ние се доверяваме и избираме марката Lavazza!

Ръчният филтър води класациите за приготвяне на кафе. Бърз, лесен и ефикасен метод, за да се насладите на перфектно кафе. За някой отживелица, която е влизала в употреба в средата на миналия век, за други – съвършеният уред! Няма съмнение за наличието на по- лесен за употреба способ за направата на невероятно кафе. За тези, които не са запознати с употребата, ще разясним – 12 гр. фино, смляно кафе (около една супена лъжица) е за около 200 мл. вода. Хартиеният филтър трябва да се изплакне с гореща вода преди употреба, а това служи за елиминиране вкуса на хартия. Препоръчваме температурата на водата да е около 90 ° C, а ако е прекалено сгорещена – фините частици кафе ще изгорят и напитката Ви ще има горчиви нотки.

Филтърната кафемашина работи на почти същия принцип като по- горния метод. Разликата е, че не се налага да изливате водата на ръка, а машината осигурява бърз поток на водата без Ваше участие. Кафето трябва да е смляно по подобие на фина трапезна сол, т.е. малко по- грубо отколкото при ръчния филтър. Всичко това е, защото контактът на кафето с водата продължава повече време. Правилото е същото: 12 грама кафе на 200 мл. вода. Съветът ни, ако кафето Ви е твърде горчиво, е просто да сложите повече кафе или да го смелите по- фино. От огромна важност е, да почиствате машината редовно и да обръщате внимание на вътрешността ѝ. Маслата от кафето, които са се утаили във Вашия уред, могат да унищожат всеки вкус и аромат.

Френската преса е един от най- удобните и стари начини за приготвяне на кафе, познат още от 18 век. В този случай, сложете желаното количество кафе в каната, добавете врящата вода и оставете за пет минути! Филтърната хартия Ви я излишна. Вкусът на кафето е по- интензивен и по- плътен. Смляното кафе тук тряба да е на по- едри частици, отколкото при другите методи. Температурата на водата трябва да е над 90 ° C, 92-93 ° C са перфектни! Правилно приготвеното кафе от френска преса е истинско удоволствие, а и е най- доброто решение за по- големи количества!

Аеропресата е нов и аткрактивен начин за приготвяне на кафе. Тя е комбинация от френската преса и филтъра за кафе. Конструкцията на аеропресата наподобява спринцовка. Кафето трябва да е смляно по- грубо от това за филтър (като сол), добавяте 15 грама към машината и оставяте да се разбърква за минута! Повторете това отново и натиснете филтъра, вече имате кафе. Божествената напитка, която произвеждате сами с аеропресата е фина и приятна, докосвайки Вашите сетива.

Старата, но любима кафеварка. Старите италианци предпочитат класическата печка и …нататък знаете! Смлените кафени зърна трябва да са по- груби от тези за еспресо. Ще постигнете по- добър вкус ако водата в каната е вече топла, а и по този начин кафето няма да „изгори“. Старо, но 100% ефикасно!

Приготвянето с напълно автоматизирана кафемашина може би не се вписва във Вашите представи за „истинско“ създаване на напитката, но това е реалността! Няма по- удобен и бърз начин за приготвянето на кафе. Всичко това е свързано с почистване и поддръжка, които ако не полагате, могат да повлияят на вкуса на Вашето кафе. За любителите на различни видове кафе е изключително удобен вариант. Трябва да настроите автоматичната машина, което понякога е по-трудно, отколкото си мислите! Количеството вода и кафе оказват също влияние върху качеството на крайния продукт. Съветът ни е винаги да променяте само една настройка и да опитате отново, докато не постигнете желаната промяна.


Има изключително много начини за приготвяне на кафе, а това, което ще изберете, зависи само от Вашия вкус. Доверете се на своите рецептори и намерете подходящата техника, която ще Ви донесе максимално удоволствие. Извлечете най- доброто и му се насладете.
Не забравяйте да се доверите и на доказали се марки, като нашите предложения от Lavazza и останалите ни партньори.